OMGEVING

Maassluis, eerste stad aan de Waterweg

Maassluis is een prachtige stad met een rijke historie. De twee dicht bij elkaar liggende vlieten die het stadsbeeld bepalen, zijn uniek. De dijk en de sluizen hebben eeuwenlang een belangrijke en strategische positie in de waterhuishouding van Delfland ingenomen. Het uiterlijk van het buitendijkse gedeelte van de stad is bepaald door de visserij, van oudsher de belangrijkste inkomstenbron van de stad. De visserij en de haar toeleverende bedrijven hebben Maassluis tot grote bloei gebracht. De B&B heeft daarom een vis in het logo en verwijst met haar styling naar de visserij.

Onze B&B heet Huis aan de Sluis. Dat is niet voor niets. De sluis heeft een belangrijk aandeel in de historie van Maassluis. De Monstersche Sluis was er al in1343. Toen was het niet veel meer een gat in de Maasdijk. Bij de restauratie van 1889 is de sluis omgebouwd tot schutsluis. Kleine (tuinders)schepen konden nu van de vliet naar de haven en omgekeerd. In 1972 verleende Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland toestemming om de Monstersche Sluis af te sluiten voor de scheepvaart. Na 1972 is alleen aan de zichtbare delen van de sluis onderhoud gepleegd tot 2018. De sluis is gelukkig heropend en elk weekend komen er bootjes door en die varen dus ook langs de B&B.

Voor de kinderen is er in Maassluis een kindvriendelijk zwembad en Avonturis, een leuke natuurspeeltuin. U kunt plaatsnemen op één van de picknickbanken, terwijl uw kinderen zich vermaken.

Het Westland

Uitwaaien aan de kust, fietsen op prachtige fietspaden langs de kassen en de verschillende dorpskernen: dat is het Westland. Westland staat ook wel bekend als de Glazen Stad vanwege de glastuinbouw. U fietst en loopt langs oude tuinders laantjes, geniet van het zelf plukken van fruit en de heerlijke streekproducten. Het decor van het Nationaal Park Hollandse duinen is altijd dichtbij.

Voor meer informatie kunt u terecht op bezoek-westland.

U kunt het Westland natuurlijk ook varend ontdekken door op een fluisterboot een tocht te maken op de ruim 80 kilometer oude trekvaarten van het Westland. Of huur een kano! Liever zelf met een klein gezelschap door Westlandse wateren varen? Dan bent u bij paviljoen de Zweth in Kwintsheul aan het juiste adres. Hier kun je elektrosloepen huren voor maximaal 6 tot 8 personen.

Wijn liefhebers kunnen kiezen voor een rondvaart bij Grapewine: een gezellige en informele wijnproeverij aan boord van een echte Westlandse boot.

Duinen, bos en rust

In onze regio zijn er meerdere plekken waar u in alle rust een lekkere wandeling kunt maken. In de eerste plaats is er natuurlijk de Westlandse Kust, gelegen in Nationaal Park Hollandse Duinen. Hier vindt u o.a. een wandeling van 15 kilometer door het duingebied De Banken: een uniek natuurgebied vol planten en dieren tussen Monster en Hoek van Holland.

Voor de bosliefhebbers is er het Staelduinse Bos in ´s Gravenzande. Dit bos ligt op eeuwen oude rivierduinen , die ontstonden langs de Maas. Het is een echt wandelbos met een bezoekerscentrum en een leuke eetgelegenheid aan de Bosrand.